Siirry sisältöön
Virtuaaliteknologialla asiakas voi tutustua uuteen tilaansa etukäteen

Transvalin teollisuuden asiakkaat tarvitsevat usein erilaisia uusia varasto- tai pakkaamotiloja toiminnassaan. Tilasuunnittelussa asiakkaita auttaa Transvalin kehityksessä työskentelevä Juho Peltomäki, joka on menestyksekkäästi hyödyntänyt virtuaaliteknologiaa tilojen layout-suunnittelussa.

”Uusia tiloja joudutaan usein suunnittelemaan vanhojen kiinteistöjen ehdoilla, esimerkiksi kiinteistötekniikka on usein vanhaa. Asiakkaat haluavat myös olla todella kiinteästi mukana suunnittelussa. 3D-mallintaminen ja siihen liittyvä virtuaalisuunnittelu on tuonut hyvin kustannustehokkaan tavan optimoida tarvittuja kompromisseja. Se myös tekee yhteistyöstä asiakkaan kanssa erittäin sujuvaa”, Juho kertoo.

Vaiheittain parhaaseen lopputulokseen

Virtuaaliteknologian hyödyntäminen layout-suunnittelussa etenee vaiheittain. Ensin analysoidaan suunnitteilla olevan toiminnan volyymi- ja mittadata: mitä käsitellään, mitä varastoidaan, onko erikoistarpeita. Sen jälkeen luodaan arvovirta- ja prosessikuvaus analysoidun datan pohjalta, jolloin saadaan tarkka kuva toiminnoista ja toimintojen välisistä suhteista.

Kolmas vaihe on tilan karkea 2D-hahmottelu, jossa saadut tulokset hahmotellaan karkeaan mittakaavaan esimerkiksi PowerPoint-pohjalle, johon sijoitetaan koneet ja laitteet. Tässä vaiheessa on erittäin helppo palata suunnittelussa taaksepäin, jos asiakas huomaa lisätarpeita tilassa.

Neljäs vaihe onkin jo sitten 3D-suunnittelua, joka tuo suunnitteluun huomattavasti enemmän visuaalisuutta. Asiakas saa suunnitteluunsa varmuutta ja vahvistusta, kun esimerkiksi työpisteet voidaan kuvat tarkemmin tai käytävien leveydet pystytään havainnollistamaan.

Lasit päähän ja ”varastolle” kävelemään

Tämän jälkeen on käsillä viimeinen vaihe, eli virtuaalinen prosessikävely. VR-tekniikkaa hyödyntäen 3D-mallissa voidaan kävellä uudessa varastossa virtuaalitodellisuudessa – aivan kuin kävelisi oikeassa tilassa. Asiakas voi tarkistaa, että työpisteet ja niiden sijoittelu on kuten pitää tai että turvallisuusasiat todella on huomioitu.

Juho kertoo: ”Esimerkiksi kuolleet kulmat tulevat näkyville ihan toisella tapaa, kun tilassa voi liikkua ja havainnoida itse virtuaalisesti. Ja tosiaan: mitään ei olla tässä vaiheessa vielä rakennettu tai tehty, joten mitä ikinä huomataan toimimattomaksi, muutoksia voi vielä tehdä, helposti ja halvalla”.

Äärimmäisen uskottava tapa esittää hankkeen toteutus

Kun asiakas voi kävellä virtuaalisesti uudessa tilassaan ja omin silmin varmistaa, että kaikki on kuten pitää, on selvää, että asiakas luottaa työn jälkeen. Mahdolliset virheet voidaan karsia ilman, että yhtään turhaa konetta tai hyllyä on tullut hankittua.

”Kuten yksi tyytyväinen asiakas sanoi: upea nähdä varasto ennakkoon ennen kuin edes vuokrasopimusta oli solmittu”, summaa Juho.

Katso video! Tältä näyttää virtuaalinen varastoympäristö - tilaan voi tutustua jo etukäteen, ennenkuin mitään on oikeasti tehty.

 

 

Kiinnostuitko?

 

alkuunalkuun