Siirry sisältöön
Turvallisuus ennen kaikkea - Hyvän pakkauksen merkitys

"Pakkausalan Peruskurssin nro 81 koulutussessio jälleen onnistuneesti takana, itselläni on kyseisellä kurssilla yli 40 luentoa takana. Valmistautuessani tuli selattua läpi vanhoja aineistoja ja todettua, kuinka paljon esitystapa ja sisältö ovat vuosien varrella muuttunut", kertoo Pekka Paavilainen, Transvalin pakkausratkaisuiden asiantuntija.

 

Pakkaussuunnittelun kehitys ja hyvä teollisuuspakkaus

Ensimmäisten luentojen piirtoheitinkalvot näyttävät tänä päivänä lähinnä esihistorialliselta jäänteeltä verrattuna nykyisiin visuaalisesti näyttäviin esityksiin, hyvä niin. Ensimmäisillä kursseilla otsikkona oli ”Puu pakkausmateriaalina”, nyt otsikkona on ” Yksiköinti ja tekniset suojausmenetelmät”. Esityksissä aiemmin ahkerasti käytetyt mahtisanat idänkauppa ja Neuvostoliiton Gost-standard sekä 80-luvulla saavuttamani Neuvostoliiton ja Suomen välisen tieteellisteknisen komitean jäsenyys käyvät nykyisin lähinnä hyvästä välikevennyksestä kurssilaisten piristämiseksi. Kuitenkin ehkä suurin muutos liittyy turvallisuusnäkökulman huomioonottamiseen. Ensimmäiset esitykset keskittyivät puhtaasti tuotteen suojaamiseen mekaanisilta ja biologisilta rasituksilta. Viimeisimmän keskityttiin yhä enemmän myös käsittelyn turvallisuuteen, lastiturvallisuuteen ja käsittelymerkintöjen merkitykseen kuljetusketjussa.
  

Yleisimmät puutteet pakkauksissa

Yleisimmät syyt työturvallisuusriskien kasvamiselle ovat:

  • Huonokuntoiset lavat tai laatikot
  • Puutteelliset tai virheelliset merkinnät
  • Painopistemerkintöjen väärät sijoittelut

Edellä mainitut puutteet pakkauksissa aiheuttavat lastin käsittelijälle, kalustolle ja kalusteille todellisia turvallisuusriskejä aivan liian usein. Liikaa ei voi myöskään korostaa sitä riskiä, jonka aiheuttaa kollien sisällä, ilman asianmukaisia varoitusmerkintöjä, olevat vaaralliset aineet.

Elävä esimerkki hyvän teollisuuspakkauksen merkityksestä

Meistä Transvalilaisista useimmat ovat päivittäin tekemisissä kuljetuspakkausten kanssa työssään. Oman mieleenpainuvimman ja konkreettisimman hetkeni koin kymmenkunta vuotta sitten asiakaskohteessamme. Avustin saapuneen kollin avaamisessa. Pakkauksen kannen läpi, sisäpuolella olleen muovin päälle oli vuotanut satakunta litraa vettä. Nostimme kollegan kanssa kahteen mieheen tämän vettä täynnä olleen muovisäkin tuotteen päältä pois, kaataen samalla vedet kollista ulos. Samalla hetkellä, kun muovin alta paljastui sisältö, silmiin näkyi varoitustarra Explosive when wet. Pakkauksen ulkopuolella ei ollut mitään varoituksia.

Toivottavasti pystyn tällä esimerkillä muistuttamaan kuinka suuri vaikutus yksittäisen ihmisen pienellä päätöksellä voi olla usean ihmisen turvallisuuteen. Kiitos jälleen kurssin järjestäjälle, Suomen Pakkausyhdistys ry:lle. www.pakkaus.com

Mikäli haluat tarkastaa omien prosessiesi turvallisuuden asiantuntijaa hyödyntäen, ota yhteyttä asiantuntijoihimme.

Pekka Paavilainen

alkuunalkuun