Uratarinat

 Asenne ja tahto kohdillaan vievät aina eteenpäin

Haluamme tarjota kaikille työntekijöille mahdollisuuden toteuttaa omaa potentiaaliansa. Tältä sivulta löydät kahden transvalilaisen uratarinat ja pääset tutustumaan heidän kehityspolkuihinsa.

Markus Hirvola Uratarinat

Työharjoittelussa Transvalissa – kokemuksistaan kertoo Aalto yliopiston opiskelija Markus Hirvola

Harjoittelu voi selventää itselle, mitä hyödyllistä koulussa on jo oppinut, ja mitä kannattaisi tulevaisuuden kannalta vielä opiskella.

Markus Hirvola, toisen vuoden Information and Service Management -maisteriopiskelija, aloitti Postin trainee-ohjelmassa huhtikuun alussa koronaepidemian kiihtymisen kynnyksellä. Poikkeuksellisesta tilanteesta huolimatta Markuksen työt ovat sujuneet hyvin.

Mitä työtehtäviisi kuuluu Transvalilla?

Työskentelen harjoittelijana Transval-liiketoiminnan Sales&Operations Planning (S&OP) -yksikössä. Työtehtäviini kuuluu pääasiallisesti erilaisten datan analysointiin liittyvien projektien raportointi PowerBI-ympäristössä. Projektit liittyvät esimerkiksi S&OP-ennusteeseen, laskutusraportointiin ja resursointiin. Työtehtäväni ovat olleet hyvin datavetoisia, ja näin ollen esimerkiksi datamallien valmistelu ja datan visualisointi ovat tulleet kesän aikana tutuiksi. Olen päässyt vahvasti kiinni S&OP-euromaailmaan sekä S&OP-prosessin kuukausittaiseen läpivientiin.

Millainen on tavallinen työpäiväsi harjoittelijana?

Tavallinen (etä)työpäiväni sisältää joka-aamuisen tiimipalaverin, jossa käymme läpi ja sparraamme tehtyjä hommia sekä kerromme tulevista töistämme. Riippuen viikosta päivääni saattaa kuulua myös S&OP-ennusteen päivittämiseen liittyviä kuukausipalavereja, joissa käymme läpi käytännössä, miltä liiketoiminta näyttää kunkin varaston osalta seuraavan 1–12 kuukauden ajalta. Yleensä suurin osa päivästäni kuluu itsenäisesti työskennellen Power BI -raporttien parissa. Lisäksi kymmenen hengen trainee-porukkamme pitää viikoittaisia Teams-tapaamisia, joissa pääsemme kuulemaan toistemme harjoittelukokemuksista.

Mikä on parasta, mitä olet päässyt tekemään harjoittelusi aikana?

S&OP-päivityksissä mukana oleminen on ollut erityisen kiinnostavaa – on ollut mielenkiintoista nähdä, miten S&OP-prosessi käytännössä viedään läpi. Datan analysoiminen Power BI:ssä on ollut kiinnostavaa, mutta myös varmasti hyödyllistä tulevaisuuden kannalta ja auttanee myös muiden BI-työkalujen hallinnassa.

Osana Trainee-ohjelmaa Posti on myös järjestänyt meille useita tapaamisia, joissa olemme päässeet kuulemaan mielenkiintoisista aiheista eri alueiden ammattilaisilta ympäri konsernia. On ollut kiehtovaa kuulla esimerkiksi, minkälaisia automaatio- ja tekoälyprojekteja Postilla on meneillään ja suunnitteilla.

Miten olet päässyt hyödyntämään opintojasi harjoittelussasi? Mistä on ollut erityisesti hyötyä?

Perusliiketoimintaymmärryksen lisäksi päivittäisessä työssäni on ollut erityisesti hyötyä erilaisten tietokanta- ja BI-työkalujen tuntemuksesta. Näihin kuuluvat esimerkiksi MySQL, Cognos Analytics ja Python.

Onko jokin asia yllättänyt sinut harjoittelusi aikana?

Saattaa kuulostaa maksetulta mainokselta, mutta itse olen trainee-ohjelman myötä yllättynyt siitä, kuinka suuri ja kiinnostava yritys Posti oikeastaan on. Pitkän historian omaava suuryritys pitää sisällään monta kasvavaa liiketoimintaa, paljon kiinnostavia työtehtäviä ja kehittymismahdollisuuksia. Yllätyin myös siitä, kuinka paljon dataa Postilta ja Transvalilta löytyy, ja kuinka suuri rooli sillä on päätöksenteossa.

Mitä terveisiä haluaisit sanoa harjoitteluhakua pohtiville opiskelijoille?

Jos trainee-ohjelmat tai jokin harjoittelupaikka kiinnostaa, kannattaa hakea rohkeasti. Harjoittelupaikkaa hakiessa ei tarvitse olla mestari kaikessa, halu oppia ja kehittyä vie jo pitkälle. Harjoittelussa pääsee tutustumaan uusiin ihmisiin ja heidän urapolkuihinsa sekä saa paremman käsityksen työelämässä tarvittavista taidoista. Näin ollen harjoittelu voi myös selventää itselle, mitä hyödyllistä koulussa on jo oppinut, ja mitä kannattaisi tulevaisuuden kannalta vielä opiskella.

Arttu Pentikäinen Uratarinat

Artun resepti: Positiivinen asenne ja oma-aloitteisuus ovat uralla etenemisen avain

Arttu Pentikäinen, Operatiivinen päällikkö, terminaalihallinnon tukitoimet ja kehitys

Arttu edustaa transvalilaista, joka on tullut liikkeen luovutuksen kautta Tranvalille ja halunnut jäädä meille rakentamaan uraansa. Artulla on vahva pyrkimys eteenpäin ja tätä kautta hän on päässyt Transvalilla erilaisiin tehtäviin. Artun työnkuvaan kuuluvat oman yksikön vetäminen, terminaalihallinnon tukitoimet ja kehitys. Hän työskentelee yksikkönsä vetämisen ohella erilaisissa projekteissa, esim. operatiivisen johdon tukena uusien aluevaltausten suunnittelussa.

Arttu aloitti työt lentokentällä rahtimiehenä 2007. Keväällä 2011 Arttu siirtyi Transvalilla vuoroesimieheksi ja keväällä 2015 hänestä tuli yksikön operatiivinen päällikkö.

”Päällikkötehtävässä saa jo itse paljon rakentaa tehtävänkuvaa. Haluan tehdä työn omalla tavalla. Johto seuraa toimintaa ja antaa tarvittaessa tukea. Myös muun organisaation verkostot ja tuki ovat minulle tärkeitä ja mahdollistavat uralla etenemisen. Oma mielenkiinto ja aktiivisuus ovat olleet olennaisessa roolissa – kun on ollut innostuneena mukana niin myös uusia mahdollisuuksia on auennut.”

Arttu on edennyt uralla tekemällä työt niin hyvin kun mahdollista ja aina kun uusia mahdollisuuksia on tullut, niin Arttu on ilmaissut halunsa ottaa haaste vastaan. Tämä on myös huomattu ja mahdollisuuksia on tullut. Nyt Arttu on mukana teat-esimieskoulutuksessa ja Lean Six Sigma -green belt koulutuksessa. Haaveena olisi nostaa vyötasoa mustaan.

Normipäivään mahtuu operatiivisen esimiestyön ohella erilaisten projektien läpikäymistä, uuden rakentamista sekä esimieskoulutusta. Tällä hetkellä Arttu on myös mukana suunnittelemassa uutta liiketoiminta-aluetta rakennuslogistiikan puolelle.

”Päivän aikana pitää pystyä hallitsemaan monta eri kokonaisuutta ja järjestelmällisyys on tärkeä osa työtä. Jos ei olisi järjestelmällisyyttä, niin mitään ei saisi valmiiksi, kun monta eri tehtävää on päällekkäin meneillään.”

”Meillä on hyvä porukka tekemässä ja jokaista arvostetaan ihmisenä. Tulevaisuus johtaa juuri sinne minne se halutaan viedä, kun on positiivista asennetta ja energistä meininkiä. Uskon, että Transvalista on nyt näkyvissä vasta jäävuoren huippu ja haluan olla mukana rakentamassa Transvalia.”