Elinan & Markon uratarinat

Minna Nieminen Uratarinat

”Meillä on täällä hyvin kirjavaa porukkaa, eri kulttuureista, erilaisia tyyppejä – meillä ei tarvitse näyttää joltain tai käyttäytyä tietyllä tavalla. Se on vapauttavaa.”, kertoo Elina.

Oma tahto ja oikea asenne vievät eteenpäin

Elina Aaltonen, yksikönvetäjä

Elina Aaltonen on 28-vuotias logistiikkainsinööri, joka on tullut Transvalille vuonna 2013. Elinan urakehitys on ollut rakettimaisen nopeaa ja loistava esimerkki siitä, miten oma asenne ja tahtotila vievät Transvalissa eteenpäin ja tarjoavat uusia mahdollisuuksia ja kiinnostavia tehtäviä. Tällä hetkellä Elina toimii merkittävän asiakkaan yksikönvetäjänä ja hänellä on tiimissään 50 alaista.

Elina opiskeli logistiikkaa Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa vuosina 2010-2013 ja teki opinnäytetyönsä työn ohessa.

”Työn ja opinnäytetyön yhdistäminen Transvalilla sujui helposti, tein insinöörityöni vastaanoton kehittämisestä. Oli mielenkiintoista saada tehdä opinnäytetyö konkreettisessa ympäristössä ja hyödyntää reaalimaailman dataa tutkimusaineistossa. Työnkuva ja opinnot tukivat hyvin toisiaan ja valmistuin vuonna 2014.”

Valmistumisensa jälkeen Elina on toiminut erilaisissa esimiestehtävissä ja saanut jatkuvasti lisää vastuuta.

”Uusia haasteita olen Transvalissa aina saanut, kun olen niihin itse ollut valmis ja halunnut oppia jotakin uutta. Työn on voinut myös aina joustavasti sopeuttaa oman elämäntilanteen mukaan.”

Elina on toiminut lähettämön esimiehenä, vuoroesimiehenä, ollut mukana vetämässä isoa muutosprojektia asiakkaalla ja toimii nyt yksikönvetäjänä.

”Arvostan Transvalissa sitä, että olen päässyt etenemään ja minuun on uskottu ja kollegat ja esimiehet ovat minua kannustaneet ja tukeneet.”

Elina arvostaa myös Transvalin aktiivista koulutusajattelua. Hän opiskelee tällä hetkellä työnsä ohella Jyväskylässä ylempää ammattikorkeakoulututkintoa ja valmistuu vuonna 2019. 

”Yritän aina kannustaa tiimiläisiäni kouluttautumaan ja hyödyntämään Transval Akatemian tutkintomahdollisuuksia sekä erikoiskursseja. Ne antavat hyvät eväät alalla kehittymiseen. Meillä ei haittaa, jos koulut ovat jääneet kesken. Aina voi opiskella työn ohessa.”

Elina toimii työnsä ohella myös Transval Akatemiassa työpaikkaohjaajana ja tukee työntekijöitä opiskelussa sekä tekee näyttötutkintojen arviointeja.

Elina on viihtynyt hyvin Transvalilla. Yksi syy siihen on se, että Transvalilla on saanut olla oma itsensä.

”Meillä on täällä hyvin kirjavaa porukkaa, eri kulttuureista, erilaisia tyyppejä – meillä ei tarvitse näyttää joltain tai käyttäytyä tietyllä tavalla. Se on vapauttavaa. Tykkään meidän yrityskulttuurista, jossa näkyvät matala hierarkia ja hyvä tekemisen meininki.”

Elinan mukaan Transvalissa on vauhtia ja mukavaa nuorta porukkaa. Asioihin voi vaikuttaa kun ottaa itse vastuuta.

”Se on positiivista, että täällä tapahtuu koko ajan. Transval on kuin Rubikin kuutio, palaset loksahtelevat eri suuntiin ja se antaa mahdollisuuksia tehdä taas jotakin uutta.”

Vapaa-ajallaan Elina tarttuu kameraan ja lähtee valokuvaamaan. Tai tarttuu puikkoihin ja neuloo.

Arttu Pentikäinen Uratarinat

”On kiva kun pystyn yhdistämään työn, opiskelun ja musiikin saumattomasti arkeeni ja voin toteuttaa unelmiani.”, lohkaisee Marko.

Räppi, työharjoittelu ja merkonomitutkinto yhdistyvät sujuvasti Transvalilla

Marko Lehtola,  merkonomiopiskelija

21-vuotias Marko aloitti merkonomin näyttötutkinnon tekemisen Transvalilla syksyllä 2017 yhteistyössä Mercurian kanssa. ”Teen kolmena päivänä viikossa töitä Transvalin talousosastolla. Kyseessä on vuoden pituinen koulutus ja valmistun vuoden 2018 lopulla.”

Markolla on peruskoulutausta ja merkonomiopinnot ovat häneltä aiemmin jääneet kesken. Hän toimi heti peruskoulun jälkeen neliraajahalvaantuneen henkilökohtaisena avustajana 1,5 vuoden ajan ja sen jälkeen hän teki töitä kuorma-autokuskin apukuskina.

Koulutus ja tutkinto rupesivat kuitenkin houkuttelemaan ja Marko päätti ryhtyä etsimään sopivaa mahdollisuutta päästä uudelleen kiinni merkonomiopintoihin. Marko otti yhteyttä Mercuriaan ja sieltä löytyi joustava malli saada koulutus hankittua.

Kauppiaitten kauppaoppilaitos Mercuriassa opiskelun ja tutkinnon voi suorittaa työn ohessa. Tutkinto suoritetaan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti koulutussopimuksella tai oppisopimuskoulutuksena. Koulutus sisältää valmistavaa koulutusta oppilaitoksessa ja työpaikalla. Tutkinto tehdään näyttöpohjaisena.

Opiskelu edellyttää, että opiskelijalla on alalle soveltuva työpaikka. Vinkkiä mahdollisesta työpaikasta Marko sai Transvalia tunteneilta kavereiltaan, jotka kannustivat, että Transvaliin kannattaa olla yhteyksissä. Ja se yhteydenotto tuottikin tulosta.

Markon koulutusohjelmassa työharjoittelun keskeisinä osa-alueina ovat kirjanpito, palkanlaskenta, yrityksen tärkeiden papereiden hoito ja asiakaspalvelu. Ohjelmistoista tutuiksi ovat jo syksyn mittaan tulleet Mepco ja LikeIt.

“Juuri nyt hoidan henkilöstöpuolella työsopimuksia, työtodistuksia, sairauslomatodistuksia ja verokorttiasioita. Seuraavaksi pääsen palkanlaskentapuolelle ja siitä sitten kirjanpitoon.”

Marko viihtyy hyvin Transvalin talousosastolla. ”Täällä on rento ja ystävällinen meininki, mutta selvästi hommia tehdään täällä tosissaan. On aina kiva lähteä töihin ja oppia taas uutta talousalan ammattilaisilta.”

Marko kannustaa muitakin harjoitteluun Transvalille. ”Kannattaa rohkeasti vaan soittaa rekryosastolle ja kysyä pääsisikö harjoittelijaksi vaikkapa varastopuolelle. Ja talon sisällä on mahdollisuus opiskella myös työn ohella sitten lisää.”

Markolle elämässä keskeistä roolia näyttelee musiikki. Räppi vie Markon usein kavereidensa kanssa studioille. Siellä sanat ja soundit kohtaavat ja räppi rulettaa. ”On kiva kun pystyn yhdistämään työn, opiskelun ja musiikin saumattomasti arkeeni ja voin toteuttaa unelmiani.”

Kulttuuripuoli ja musiikki kiinnostavat Markoa tulevaisuudessa uramielessä. ”Haluan kuitenkin itselleni tutkinnon turvaksi musiikin lisäksi. Siksi hakeuduin Mercuriaan ja Transvalille merkonomiopintoihin työn ohessa. Tämä toimii minulle täysillä.”