Markon uratarina

Arttu Pentikäinen Uratarinat

”On kiva kun pystyn yhdistämään työn, opiskelun ja musiikin saumattomasti arkeeni ja voin toteuttaa unelmiani.”, lohkaisee Marko.

Räppi, työharjoittelu ja merkonomitutkinto yhdistyvät sujuvasti Transvalilla

Marko Lehtola,  merkonomiopiskelija

21-vuotias Marko aloitti merkonomin näyttötutkinnon tekemisen Transvalilla syksyllä 2017 yhteistyössä Mercurian kanssa. ”Teen kolmena päivänä viikossa töitä Transvalin talousosastolla. Kyseessä on vuoden pituinen koulutus ja valmistun vuoden 2018 lopulla.”

Markolla on peruskoulutausta ja merkonomiopinnot ovat häneltä aiemmin jääneet kesken. Hän toimi heti peruskoulun jälkeen neliraajahalvaantuneen henkilökohtaisena avustajana 1,5 vuoden ajan ja sen jälkeen hän teki töitä kuorma-autokuskin apukuskina.

Koulutus ja tutkinto rupesivat kuitenkin houkuttelemaan ja Marko päätti ryhtyä etsimään sopivaa mahdollisuutta päästä uudelleen kiinni merkonomiopintoihin. Marko otti yhteyttä Mercuriaan ja sieltä löytyi joustava malli saada koulutus hankittua.

Kauppiaitten kauppaoppilaitos Mercuriassa opiskelun ja tutkinnon voi suorittaa työn ohessa. Tutkinto suoritetaan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti koulutussopimuksella tai oppisopimuskoulutuksena. Koulutus sisältää valmistavaa koulutusta oppilaitoksessa ja työpaikalla. Tutkinto tehdään näyttöpohjaisena.

Opiskelu edellyttää, että opiskelijalla on alalle soveltuva työpaikka. Vinkkiä mahdollisesta työpaikasta Marko sai Transvalia tunteneilta kavereiltaan, jotka kannustivat, että Transvaliin kannattaa olla yhteyksissä. Ja se yhteydenotto tuottikin tulosta.

Markon koulutusohjelmassa työharjoittelun keskeisinä osa-alueina ovat kirjanpito, palkanlaskenta, yrityksen tärkeiden papereiden hoito ja asiakaspalvelu. Ohjelmistoista tutuiksi ovat jo syksyn mittaan tulleet Mepco ja LikeIt.

“Juuri nyt hoidan henkilöstöpuolella työsopimuksia, työtodistuksia, sairauslomatodistuksia ja verokorttiasioita. Seuraavaksi pääsen palkanlaskentapuolelle ja siitä sitten kirjanpitoon.”

Marko viihtyy hyvin Transvalin talousosastolla. ”Täällä on rento ja ystävällinen meininki, mutta selvästi hommia tehdään täällä tosissaan. On aina kiva lähteä töihin ja oppia taas uutta talousalan ammattilaisilta.”

Marko kannustaa muitakin harjoitteluun Transvalille. ”Kannattaa rohkeasti vaan soittaa rekryosastolle ja kysyä pääsisikö harjoittelijaksi vaikkapa varastopuolelle. Ja talon sisällä on mahdollisuus opiskella myös työn ohella sitten lisää.”

Markolle elämässä keskeistä roolia näyttelee musiikki. Räppi vie Markon usein kavereidensa kanssa studioille. Siellä sanat ja soundit kohtaavat ja räppi rulettaa. ”On kiva kun pystyn yhdistämään työn, opiskelun ja musiikin saumattomasti arkeeni ja voin toteuttaa unelmiani.”

Kulttuuripuoli ja musiikki kiinnostavat Markoa tulevaisuudessa uramielessä. ”Haluan kuitenkin itselleni tutkinnon turvaksi musiikin lisäksi. Siksi hakeuduin Mercuriaan ja Transvalille merkonomiopintoihin työn ohessa. Tämä toimii minulle täysillä.”