Siirry sisältöön
”Tahtituotannon tehokkuus lähtee ihmisistä” ja neljä muuta faktaa asiantuntijalta

Kiinnostus tahtituotantoa ja sen etuja kohtaan kasvaa työmailla. Mestamasterin perustaja ja yksi Suomen johtavista tahtiajan asiantuntijoista Mikko Hell kertoo haastattelussamme tahtituotantoon siirtymisestä ja sen onnistumisen avaimista. Lue alta Mikon viisi faktaa tahtituotannosta.  

1. Tahtituotanto on ennen kaikkea ihmisten osallistamista 

Mikon mukaan tahtituotannon ytimessä on ihminen. Järjestelmät ovat tärkeä osa tahtituotannon arkea, mutta ne astuvat toden teolla peliin vasta sitten, kun tahtisuunnitelma on luotu. 

”Tahtituotannon taika on ihmisten osallistamista. Sitä, että otetaan urakoitsijat ja logistiikkaurakoitsijat saman pöydän ääreen miettimään, miten meidän kannattaa toimia. Tekemisestä tulee myös halvempaa, kun lähdetään liikkeelle näin​ ja kokonaisuus tehostuu yksittäisten toimijoiden sijaan​”, Mikko kertoo. 

Tahtituotanto_Mikko Hell2-1Kuva: Mikko Hell Mestamasterista kertoo, että tahtituotanto tarvitsee onnistumisen tueksi logistiikkaa. 

2. Tahtituotanto ei ole hopealuoti 

Tahtituotannolla voidaan nopeuttaa läpimenoaikaa, mutta siihen ei kannata suhtautua välittömästi tepsivänä hopealuotina. Uuteen tuotantotapaan opettelu vie aikaa, yleensä enemmän kuin yhden projektin. Uudelle kohteelle sen edut piilevät aikatauluriskien hallinnassa. 

”On tärkeää olla rehellinen ja välttää sitä, että yrittäisi tehdä tahtituotannosta hopealuodin. Yleensä myymme sen uusille kohteille keinona yksinkertaistaa toimintaa, tuoda hallittavuutta ja vähentää aikatauluriskejä. Kun ensin pyrkii tasaisuuteen, voi sen jälkeen lähteä kiristämään tekemistä”, Mikko toteaa. 

3. Tahtituotanto sopii melkein mihin tahansa rakentamiseen 

Usein saatetaan uskoa, että tahtituotanto sopii vain tiettyihin kohteisiin. Tosiasiassa sitä voidaan hyödyntää lähes kaikkeen rakentamiseen. 

”Tahtituotannolla ei ole rajoitteita, kuten vaikka kohteen koko tai ikä. Joskus ajatellaan, että sitä voi käyttää vain tietynlaisissa tapauksissa, mutta se sopii kyllä kaikenlaiseen rakentamiseen. Poikkeuksiakin toki löytyy: voi olla tietyntyyppisiä projekteja, joihin se on liian työläs​ suhteessa projektin kokoon​”, Mikko toteaa. 

4. Logistiikalla on kriittinen rooli tahtituotannossa  

Kun tahtisuunnitelma on valmis, logistiikka nousee parrasvaloihin. Se on työryhmien, teknisten suunnitelmien ja materiaalien ohella kriittinen asia.  

”Jos tahtituotanto ei saa tuekseen hyvää logistiikkaa, se menee helposti pilalle. Toisaalta tahtituotannon syklisyys tekee logistiikasta myös halvempaa. Perinteisillä työmailla tehtävien ajoitukset voivat muuttua lähes mielivaltaisesti, jolloin logistiikkaa on vaikeampi ja kalliimpi toteuttaa”, Mikko huomauttaa. 

Logistiikkakumppani kuten Transval auttaa varmistamaan, että logistiikan kriittinen rooli toteutuu tahtituotannossa. Hoidamme työmaalogistiikkaa ja välivarastoja puolestasi. 

”Jos työmaalle tulee esimerkiksi seitsemän erillistä kuormaa, siinä on jo seitsemän riskiä, että kuorma ei tule oikeaan aikaan. Vastaanotamme tavaran hyvissä ajoin välivarastollemme, josta optimoimme kuormat ja toimitamme ne kerralla sisään kannettuna”, Transvalin rakennuslogistiikan palveluja johtava Juho Lappalainen sanoo. 

5. Asenteet muuttuvat työmailla kovaa vauhtia 

Rakennusalalla eletään murrosta: syvään juurtuneet asenteet ovat murtumassa ja yhä useampi ottaa tahtituotannon hyödyt vastaan avoimesti. 

”Viimeisen kolmen vuoden aikana aliurakoitsijoiden osallistaminen on tullut selvästi helpommaksi. Asiaan suhtaudutaan yhä useammin niin, että onpa hyvä, kun joku on miettinyt tuotantoa näin tarkasti ja suunnitellut työt meille”, Mikko kertoo. 

Paljon on muuttunut lyhyessä ajassa, ja tulevaisuuden ennustaminen on nyt hankalaa. Mikko kuitenkin uskoo, että tekoäly tulee kasvattamaan rooliaan työmailla. Ylipäätään tahtituotannolle hän povaa hyviä näkymiä:  

”Jos sama kehitys jatkuu, jo parin vuoden päästä tahtituotannon ääressä on paljon isompi porukka urakoitsijoita.” 

Tehokasta tahtituotannon logistiikkaa meiltä Transvalilta

Transval on kehittänyt tahtituotannon logistiikkaan toimintamallin, jonka avulla materiaalinhallinta saadaan sovitettua tehokkaasti työmaan prosesseihin rakentamisen suunnittelu- ja toteutusvaiheessa. Työmaan tahtiaikataulusta tehdään muun muassa logistiikkajärjestelmään logistinen tahtiaikataulu, jonka mukaan toimituksia vastaanotetaan välivarastoon tai suoratoimituksina työmaalle ja haalataan asennuskohteille ennen tahdin töiden aloitusta.  

Tutkimusten mukaan yksi yleisimmistä tahtituotantokohteiden ongelmista on se, ettei logistinen materiaalivirtaus pysy tahtituotannon mukana. Rakennuslogistiikan palveluillamme, kuten välivarastoinnilla, täsmätoimituksilla ja sisäänkannoilla, minimoit tahtituotannon häiriöt. 

Tutustu myös miten voit lisätä työmaiden tuottavuutta sekä säästää aikaa ja rahaa

HubSpot Video

 

Lue myös tarkemmin rakennuslogistiikan palvelutarjoamastamme ja ota yhteyttä! Jutellaan lisää siitä, miten voisimme auttaa sinua onnistumaan!

Miika Tiri, Myynti, Rakennuslogistiikka
Miika.Tiri@transval.fi
040  523 2315

 

Juho Lappalainen, Rakennuslogistiikka
Juho.Lappalainen@transval.fi
040  578 0106 

Tiesitkö tämän Transvalista? Olemme ulkoistuslogistiikan markkinajohtaja ja edelläkävijä Suomessa sekä Pohjoismaiden suurin sisälogistiikkatalo. Asiakkainamme on yli 600 suurta, alansa johtavaa yritystä eri toimialoilta ympäri Suomen. Logistiikan ulkoistamisella asiakkaamme saavuttavat merkittäviä kustannussäästöjä sekä tehostavat ja kehittävät liiketoimintaansa kanssamme. Lue täältä miten autamme asiakkaitamme.

alkuunalkuun