Pakkausalan kansainvälisen verkoston INPROn kokous kutsuu jäsenensä vuosittain jonnekin päin maailmaa. Tänä vuonna kokoonnuimme Sveitsissä. INPROn jäsenet ovat vientipakkauksiin erikoistuneita yrityksiä, jotka haluavat aktiivisesti viedä pakkausalaa eteenpäin globaalissa toimintaympäristössä. INPRO sai alkunsa jo 60-luvun alussa eli jo silloin on ymmärretty pakkaamisen arvo kansainvälisessä kaupassa. www.inprogroup.com

 

Ensimmäinen päivä 23.5.2017

Sveitsi; joka yleisesti on tunnettu Alpeista, juustoista, suklaasta, kelloista ja taskuveitsistään tulee seuraavan neljän päivän aikana toimimaan isäntänä ryhmälle, joiden mielenkiinnon kohteet ovat hieman erilaiset; kontit, flätit, puu- ja vaneripakkaukset, sidontamenetelmät, lastiturvallisuus ja erilaiset alan palvelumallit. Osallistujia 37 henkeä 21 maasta ja lähes jokaisesta maanosasta, ihmisiä joita yhdistää intohimo tuottaa asiakkailleen maailman parhaat ratkaisut ja palvelut. Eli siis ihmisiä, joiden joukossa koen todellakin viihtyväni ja tarinat eivät kesken lopu. Vuoden varrella keskinäistä tiedonvaihtoa tapahtuu viikoittain ja tämän viikon aikana voimme keskittyä oppimaan ja opettamaan, puhumaan ja kuuntelemaan, inspiroitumaan muiden ideoista ja näin lisäämään yhteistä tiedon ja osaamisen määrää.

Teemanamme on ”We are proud of,,,,” ja itse koen olevani ylpeä jo siitä, että saan olla jo toista kertaa edustamassa Transvalia, Suomea  ja tarkkaan ottaen koko Skandinaviaa (sorry vaan ruotsalaiset), tässä rautaisten ammattilaisten joukossa.

Ja nyt kevyt valmistautumisillallinen hyvässä seurassa!

 

Toinen päivä (kokous)

Aamuaurinkoinen Sveitsi antoi inspiroivat puitteet kokouksellemme. Tapoihin kuuluu, että jokainen edustaja kertoo oman markkina-alueensa kuulumiset, talouden tilan ja sen vaikutukset kovin vientiriippuvaiseen liiketoimintaamme. Kun osallistujat ovat Australian mannerta lukuun ottamatta aktiivisia maailman laajuisesti on selvää, että myös viestit olivat kovin erilaisia. Yhteinen nimittäjä kuitenkin on, että öljyteollisuuteen vahvasti liittyvillä markkina-alueilla näkymät ovat olleet heikot jo vuoden, eikä näkymä vieläkään ole valoisa.

Keski-Euroopan vahva talous ja viennin voima kantaa alueen yrityksiä vahvasti eteenpäin ja se näkyy myös INPRON jäsenien hyvänä menestyksenä.

Vuoden varrella yhdessä toteutettujen projektien määrä on jälleen kasvanut ja se antaa uskoa jatkaa tiivistä yhteistyötä. Yhtenäistämme jatkossa myös tiedotusta INPRO:sta ja kyvystämme tuottaa erityisesti projektiviejille tasalaatuista, korkeatasoista pakkaus- ja lastinsidontapalvelua maailmanlaajuisesti. Tulevan vuoden teemana onkin tietoisuuden kasvattaminen yhteisöstämme.

Iltapäivän teemana olivat uudet innovaatiot markkina-alueittain ja taas jäi tuliaisiksi monta uutta ratkaisua asiakaskunnan ongelmiin. Kaikkien meidän toiminnan ytimessä on kuitenkin asiakas ja asiakkaan tarpeiden kuunteleminen ja ongelmanratkaisukyky. Menestyksen moton tiivisti mieleenpainuvasti USA:n edustaja;

”You just gotta love yor customer and they will love you back”

Omassa osuudessani esittelemäni lastiturvallisuuteen liittyvän pilottiprojektimme saama huomio oli sen verran laajaa, että sen tiimoilta keskustelua riitti illallispöydän kautta myöhään yöhön. Oli jälleen mukava huomata, että suuremmilla markkina-alueilla toimivat yritykset arvostivat jälleen suomalaista innovatiivisuutta.

 

Kolmas päivä (tehdasvierailu)

Isäntäyrityksemme järjesti meille mahdollisuuden tutustua kolmeen toimipisteeseensä Zurichin lähistöllä. Asiakkaiden vaikutus näkyi vahvasti yrityksen toiminnassa; asiakaskunta on pitkälti huipputeknologian yrityksiä, tuotteinaan mittalaitteita, elintarviketeollisuuden laitteita sekä optisia välineitä. Mieleen painui erityisesti tarkkuus, siisteys, huippuluokan koneet ja laitteet sekä pitkälle kehittyneet suunnitteluohjelmistot. Asiakkaan vaatimukset oli jalkautettu kaikkialle tuotantoon, niin pahvi-, vaimennin kuin puupakkaustenkin valmistukseen ja sen ohjaukseen. Pakkausten tekninen ja toiminnallinen laatu oli keskiössä ja siitä myös sveitsiläinen asiakaskunta on valmis maksamaan. Itse näin kuitenkin muutamien pakkausten ratkaisut turhankin monimutkaisina ja ei niin helppokäyttöisinä, mutta mehän olemme täyttämässä asiakkaan toivomuksia ja siinä tämä vuonna 1949 perustettu kolmannen sukupolven perheyritys on kieltämättä onnistunut täydellisesti. Asiakaskunnassa on edelleen alkuperäisiä asiakkaita ja se kertonee asiakastyytyväisyydestä enemmän kuin tuhat tutkimusta.

Päivän päättänyt yhteinen illallinen 1300-luvulla rakennetussa linnassa oli todellakin arvokas päätös kokoukselle. Vilkkaan ja kiivaankin keskustelun sorinassa rakennettiin uusia ammatillisia siltoja ja vahvistettiin vanhoja. Illan edetessä myös tietynlainen haikeuskin nosti päätään. Näitä ammattiveljiä ei tapaa taas vuoteen, mutta onneksi tapaaminen ei ole ainoa yhteydenpitomuoto.

Järjestelyt Sveitsin kokouksessa olivat todellakin kellontarkasti sujuvat ja asettivat seuraaville isännille riman korkealle. Ensi vuoden kokouksen näyttämönä toimii Etelä-Afrikka ja vuonna 2019 kunnia on meillä suomalaisilla.

 

Lähtöaamu

Lähtöaamu värittyy haikeilla jäähyväisillä ja meille suomalaisille haastavilla poskisuudelmilla. Kotimatkalla kuitenkin jo tuntee kuinka energia ja into omaan alaan on jälleen vahvistunut. Odotettavissa arjessa on taas enemmän niitä ilon hetkiä, joita voin saavuttaa vain ratkaisemalla asiakkaan ongelmia innovatiivisilla ratkaisuilla, joita olen saanut ammentaa näistä päivistä maailman parhaiden kuljetuspakkausammattilaisten seurassa.

Samu Haberin sanoin (melkein)” Goodbye Switzerland hills I am gonna miss you ,,,,”

 

Blogi

Pekka Paavilainen
Projektipäällikkö

Vastaan Transvalilla asiakkaidemme pakkauksiin ja pakkaamiseen liittyvien ratkaisujen kehittämisestä. Kaikki mikä liittyy erimuotoisten ja –kokoisten tuotteiden pakkaamiseen on lähellä sydäntäni. Kyse on aina ensin asiakkaan tarpeiden ja ongelmien tunnistamisesta ja oikeiden ratkaisujen löytämisestä. Se on kiehtovaa, voisi melkein sanoa että mitä haastavampi tapaus on ratkottavana, sitä enemmän nautin sen ratkaisemisesta.